kosten studeren

Studeren kost geld. Maar hoeveel kost het nou eigenlijk? Wat komt er binnen aan geld en wat zijn je vaste lasten? Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij de kosten van studeren. Daarnaast maakt het een verschil of je thuis blijft wonen of dat je op kamers gaat. Ook de vorm van studie maakt verschil. Ga je bijvoorbeeld een MBOm opleiding volgen, dan betaal je per jaar €1239,- aan collegegeld. Als je gaat studeren aan hbo of universiteit, betaal je collegegeld. In het studiejaar 2023-2024 is dat € 2314.

In het eerste jaar dat je naar de hbo of universiteit gaat, betaal je de helft. Pabo-studenten krijgen ook in het tweede jaar de helft korting op het collegegeld.

Er zijn verschillende manieren om aan meer informatie te komen over de kosten voor studeren. Hieronder vind je een aantal mogelijke hulpbronnen:

Blog Studiekeuzekind

Op deze website Studiekeuzekind geeft Hermien Miltenburg je een goed overzicht van de kosten voor studeren.

Duo

Wil je weten wat de kosten voor studeren ongeveer zijn? Maak dan een berekening op de website van DUO en bereken vervolgens hoeveel studiefinanciering je nodig hebt. Op de website van Financieel studieplan van het Nibud kan je een eigen financieel plan maken. Onderstaand filmpje laat zien wat dit financieel plan precies inhoudt.

Kosten studeren

 

Advies studiekeuze

Zit jij momenteel in het (een na) laatste jaar van de middelbare school en kan je wel wat hulp gebruiken bij jouw studiekeuze? Studiekeuze Twente helpt je graag ontdekken welke opleiding bij jou past. Wil je meer weten? Neem dan contact met op voor een kennismakingsgesprek.

We vinden kwaliteiten heel belangrijk! Daarom zijn we aangesloten bij NOBCO en NOLOC. We zijn bij beide beroepsverenigingen geaccrediteerd.

Kosten studeren