In twee jaar hbo-diploma op zak bij Saxion

Saxion is begonnen met verkorte, tweejarige opleidingen die het gat moeten dichten tussen mbo en hbo.

Mbo’ers kunnen sinds een tijd zonder veel tijdsverlies in twee jaar een volledig hbo-diploma behalen. De opzet in modules maakt het mogelijk de scholing te combineren met een baan en gezin. Na een succesvolle proef in Rotterdam gaan nu ook de regionale roc’s en de hogescholen Saxion en Windesheim dit experiment aan.

Niveau vijf

Het middelbaar beroepsonderwijs kent op dit moment de opleidingsniveaus één tot en met vier, het hbo richt zich op niveau zes (bachelor) en de universiteiten niveau zeven (master). Maar niveau vijf is het stiefkindje van het Nederlandse onderwijs. „Niveau vijf, dat je bijna overal in Europa kunt vinden, kennen we hier niet of nauwelijks”, zegt Wim Boomkamp, bestuursvoorzitter van Saxion Hogescholen. „Misschien is daarom in ons hbo het aantal uitvallers dat is doorgestroomd vanuit het mbo relatief hoog.”

Nadruk op praktijk

In Rotterdam is de afgelopen jaren een proef gehouden met zogenoemde ‘associate degrees’, tweejarige opleidingen die zijn opgeknipt in modules waarvoor je certificaten kunt behalen. Deze opleidingen zijn niet alleen een uitkomst voor zojuist afgestudeerde mbo’ers, maar ook voor werkenden die de schoolbankjes alweer enige tijd geleden achter zich hebben gelaten. De scholing kan zowel in voltijd als deeltijd worden gevolgd, met een sterke nadruk op praktijkvakken.

Bron: Tubantia

Hulp studiekeuze Almelo

Weet jij al wat je gaat doen? Voor 1 mei moet je zijn ingeschreven bij Studielink om volgend jaar met een opleiding te kunnen starten. Je hebt dus nog een paar weken de tijd om te onderzoeken welke opleiding echt bij je past. Kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Je kunt bij ons terecht voor een studiekeuze traject. Dit traject kan je in een groep doen of individueel. Meer weten? Neem dan contact met ons op. Je bent van harte welkom voor een kennismakingsgesprek. Dit gesprek is kosteloos en vrijblijvend.

hulp studiekeuze Almelo