1 op 3 studenten heeft spijt van studiekeuze

Eén op de drie studenten (30%) heeft spijt van hun studiekeuze. Zij geven aan dat ze een andere studie hadden gekozen als ze nu opnieuw voor dat besluit zouden staan. Dat blijkt uit onderzoek van het 1V Jongerenpanel van EenVandaag in samenwerking met X-Lab, het eindexamenproject van HUMAN en 3FM.

Aan het onderzoek deden 650 studenten mee. De helft (50%) vindt dat zij op hun middelbare school niet goed zijn begeleid bij hun studiekeuze. Een derde (31%) vindt dat ze er zelf ook meer werk van hadden moeten maken.

Eindexamenleerlingen

Ook deden ruim 500 middelbare scholieren uit de bovenbouw mee aan het onderzoek, onder wie 260 leerlingen die volgende maand eindexamen doen. Tweederde van de bovenbouwscholieren (67%) vond het moeilijk om tot een studiekeuze te komen. Driekwart van de ondervraagde eindexamenkandidaten heeft inmiddels een definitieve studiekeuze gemaakt. Bij het kiezen van een studie hechten scholieren vooral waarde aan open dagen en meeloopdagen bij opleidingen. Ook zegt 37 procent het advies van hun ouders heel serieus te nemen.

Tussenjaar

Van de ondervraagde studenten heeft 17 procent een tussenjaar genomen voor of tijdens de studie. Dat jaar hebben zij vooral gebruikt om te werken. Ook reizen, vrijwilligerswerk en een studiekeuzetraject waren populaire invullingen van het tussenjaar.

Een belangrijke reden voor veel jongeren om een tussenjaar te nemen was dat zij meer tijd nodig hadden om te bedenken wat ze wilden studeren. Ook zagen ze het als een buitenkans om meer over zichzelf te leren. Dit lijkt te zijn gelukt: de helft zegt nog nooit zoveel over zichzelf geleerd te hebben als tijdens het tussenjaar. Een jongere zegt hierover:

Op het moment dat je in je eentje in the middle of nowhere zit, ga je zo veel nadenken over dingen waar je nooit de tijd voor hebt gehad.

Ik ben in mijn eentje naar het buitenland gegaan in mijn tussenjaar. Dit jaar heb ik meer geleerd dan elk ander schooljaar. Het tussenjaar heeft mij laten groeien op een manier dat geen enkele studie kan bereiken.

Sommige jongeren waarschuwen wel dat het na een tussenjaar moeilijk is om weer te wennen aan de collegebanken:

De motivatie om terug te gaan naar school wordt veel kleiner. Je bent je studieritme namelijk helemaal kwijt.

Over dit onderzoek

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit 3000 jongeren van 12 t/m 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 15 tot 23 februari 2016, deden 1336 jongeren mee (onder wie 551 middelbare scholieren en 350 homoseksuele jongeren). De uitslag van de peiling is na weging representatief voor vier variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, onderwijsniveau en spreiding over het land.

Bron: eenvandaag.nl

Leuke opleidingen

Ga jij binnenkort studeren en wil je een goede keuze maken? Onderzoek dan goed wat echt bij jou past. Studiekeuze Twente kan je hierbij helpen. Wil je weten hoe? Download dan hier onze flyer, kijk eens rond op de website of neem contact met ons op. We zijn NOLOC geaccrediteerd.

Leuke opleidingen

Leuke opleidingen

Leuke opleidingen